понеділок, 9 травня 2016 р.

Свято радості і болю.





       На дворі теплий сонячний день і це травень  місяць повного буяння життя, різноколірних барв природи. Місяць урожаю надій та кращу долю .
        То ж  сьогодні 9-го  травня,  покинувши всі свої домашні справи,  мешканці села Княжолука  біля Обеліска   вшанували  день 71- ї  річниці  перемоги  у Великій Вітчизняній війні .




        На дворі в цю пору  повітря  наповнене пахощами бузку та жовто-гарячої кульбаби  надихало присутніх на святковий настрій . Над зеленим килимом  лісу та потопання сільських осель у цвітінні  зелених садів  виблискували золотисті  промінчики сонця , а поряд  присутніх тягнеться вгору  цвіт рожево-білих каштанів.




      Свято почалося зранку  о 9 .30 годині  з траурної Панахиди  в пам'ять загиблих воїнів, яку провів отець Михайло Довжанський храму  Святої  Мучениці Параскеви -  П’ятниці Української Православної Церкви Київського Патріархату.  




       Після, отець Михайло Довжанський згадав про ті важкі часи в яких  перебував український народ , про  1939-1945 р.р.. Адже війна   забрала велику кількість  життів наших побратимів . І мабуть дуже мало  знайдеться серед наших сімей , яких би вона не торкнулась, віднявши  когось  близького або рідного. Але ми про це не повинні забувати і щорічно  приходити до Обеліска, пам’ятника Небесної сотні , щоб віддати  данину памяті нашим побратимам, які захищали і продовжують захищати свою Батьківщину і своїх рідних.



     Зі словами  вдячності та поваги до присутніх звернувся сільський голова Віктор Мальон  за їхню  присутність та повагу до наших побратимів , за те що вони прийшли віддати честь і пошану борцям за долю Батьківщини, за долю українського народу.




     Культурну частину свята продовжили  аматори художнього читання при сільському клубі на чолі з завідувачем сільського клубу Марією Мальон та народний аматорський фольклорно етнографічний колектив «Барви Прикарпаття», які представили  присутнім концертну програму. 
     Одночасно сплелися  в памяті кожного присутнього свято радості і гіркої долі. Адже свято – Перемога над фашистськими загарбниками . Гірка доля – втрата близьких та рідних.
      Вшанування Пам’яті… Це  вічність  :   спогади  фронтових фотографій  та   історичних   речей музеїв,  читання книг  та перегляд фільмів …




      Напереддень  цього свята сільський голова Віктор Мальон разом з працівниками сільської ради побували у Ветеранів війни Віри Георгіївни Куряти та Михайла Васильовича Василишина,  де вручили  посвідчення  і медалі за перемогу у Великій Вітчизняній війні,  привітали їх зі святом Перемоги ,  а від  органу місцевого самоврядування  вручено грошову винагороду.




     Роки відлітають у вічність , але не згасає  пам'ять про тих, хто не шкодував і не шкодує своєї крові , свого життя  за  Батьківщину,за її цілісність ,  за долю українського народу.

Іван Проців.

Немає коментарів:

Дописати коментар