четвер, 5 травня 2016 р.

Свято Писанки.


   





    В час Пасхального свята у сільському клубі села Княжолука  за традицією проводилось свято Писанки.
     Саме в цей день  до клубу зійшлися односельчани, щоб взяти участь в Пасхальному святі.



      На ці  свята  дуже поширені писанки та крашанка. Напередодні Великодня учні в школі  разом з вчителями  розфарбовують на уроках праці яєчка різними орнаментами, а підчас свята  дарують один одному  із словами: «Христос Воскрес».




      Народні українські писанки  розповсюджені  по всьому світу. І ми знаємо, що скрізь, де є українці, там славиться Писанка. Її створюють в різних  велетенських і малих розмірах , і красується вона різнобарвними кольорами. Тут нагадує писанка українським поселенцям про рідний  далекий  край, про Україну.




      Надзвичайно особливий  вияв  християнської  радості свята  Пасхи,  під керівництвом завідувача сільського клубу  Марії Мальон,  відбито на принесених односельчанами різноманітних кошиках, вишитих різноколірних  рушниках, писанках та крашанках , випечених пасках, що  символізує великий прояв волі, любові  й поваги до  свята. А народний аматорський фольклорно-етнографічний колектив «Барви Прикарпаття» сільського клубу  показав  вияв пасхальної радості  в своїх гаївках – величальних піснях. Вони співали і прославляли , раділи новому життю вічності.





     Після завершення свята Писанки аматори пасхального дійства під керівництвом    художнього  керівника  Марії  Надіївської,  вирушили  в дорогу до  участі в районному огляді -  конкурсі.







Іван Проців.

Немає коментарів:

Дописати коментар