понеділок, 14 серпня 2017 р.

В родинах циган.


         Днями  в орган місцевого самоврядування  Княжолуцької сільської  ради прибули працівники  Долинського   районного  відділення   державної реєстрації актів цивільного стану  Головного територіального управління  юстиції  в Івано-Франківській області  в складі  начальника  Любові  Макух та інспектора  пані Віталіни.  Вони приїхали в село , щоб зустрітися з родинами циган.
       При  зустрічі з ними  , спільно з   працівниками органу місцевого самоврядування Княжолуцької  сільської ради, працівники  Долинського  РАГСу   надали   інформацію щодо реєстрації актових записів   про народження, одруження та смерть., про  права та обов’язки  при оформленні актів цивільного стану. Про прийом заяв, про державну реєстрацію актів цивільного стану, про повторні  видачі свідоцтв, про внесення змін  до актових записів цивільного стану, поновлення та анулювання  актових записів цивільного стану  за межами відділу державної реєстрації  актів цивільного стану. Про організацію та проведення  індивідуальних обрядів державної реєстрації шлюбу та народження з використанням різноманітних елементів урочистості. Про складання  за проханням фізичних осіб   про державну реєстрацію  актів цивільного стану, про повторну видачу свідоцтв про державну реєстрацію актів цивільного стану  та витягів з Державного реєстру  актів цивільного стану громадян,  про внесення змін до актових записів цивільного стану, поновлення та анулювання  актів записів цивільного стану.  Про надання курєрних послуг з :
- доставка та вручення за місцем проживання  повторно виданих свідоцтв та інших документів  про державну реєстрацію  актів цивільного стану;
- доставка  працівниками відділів  державної реєстрації  актів цивільного стану за місцем звернення  заявника документів про державну реєстрацію актів цивільного стану  для службового користування  до інших відділів  державної реєстрації  актів цивільного стану;
- доставка документів  з метою їх легалізації  для подальшого використання в іноземних державах.

   Понад сорок років  мешкають родини циган  на території села  Княжолука   по вул.. Дебелівка 6. Сьогодні  їх нараховується  59 чоловік, в складі родин  Макула, Мовчан,  Куричай, Форкош.                                                                     
  Найстарша мешканка  серед роду циган Макула Юстина  Іванівна  12.07.1936 р.н. за національністю чешка. Народивши  свою дочку, вона проживала у селищі Вигода, а потім вийшла заміж за цигана Івана  Мовчана . Народила і виховала 10 дітей.   
Серед них  багатодітні матері  - Куричай Оксана Гортіївна -  1971 р , н. народила   і виховує  6 дітей,  Макула Аза Іванівна -  1990 р.н., народила і виховує  4 дітей,  Мовчан Тетяна Доміковна -  1994 р.н. .  народила і виховує 4 дітей.             
       За віковою структурою  циган :
2000 – 2017 р. нараховує – 25 чол.,  1980-2000р. -  20 чол., 1960-1980р.- 13 чол.
Із них дітей дошкільного віку – 16 чол.

    Вони, як і всі інші мешканці села, стараються працювати  , деякі  утримують   в своєму  господарстві в основному коні, корови ,  вирощують  індики, кури, гуси.
     Більшість дітей шкільного віку  вчиться в школах м. Долини, Калуша.


Іван Проців.

Немає коментарів:

Дописати коментар