суботу, 11 лютого 2017 р.

Децентралізація органів місцевого самоврядування.


09  лютого   2017 року   в   с.Княжолука   відбулось обговорення  питання         про  децентралізацію органів місцевого самоврядування
 В обговоренні брали участь керівники установ села, отець  Ярослав Савка  УГКЦ  Дмитрія , сільський голова Тяпчанської сільської ради – Олександр Тарасович Питлик   , сільський голова Геринської сільської ради  -Віктор Зіновійович Макара, сільський голова Віктор Мальон, секретар сільської ради Іван Проців , жителі села .
 ДОПОВІДАВ:  Віктор Зіновійович Макара  -  сільський голова Геринської
сільської ради  ,який  привітав гостей, присутніх  із першим засіданням  обговорення  питання децентралізації  органів місцевого самоврядування сіл Княжолука, Тяпче, Гошів, Гериня. А також наголосив  про територіальну реформу, про необхідність її проведення, так як самоврядування , на його погляд , розвивається по викривленій схемі і сьогодні зазнає кризи, а саме, не виконуються його повноваження. У сільських радах є закони , є відповідні повноваження , та на жаль немає відповідних ресурсів. Саме і тому  стоїть сьогодні питання  про децентралізацію. Бо й справді , держава на нормальному рівні повинна давати, а не забирати. Провівши реформи на місцях , органи місцевого самоврядування  отримають відповідні права і важелі. І сьогодні перед нами стоїть важливе  завдання  укрупнити і консолідувати бюджети місцевих органів.

           Для нього не зрозуміло за  громаду села Княжолука, маючи  такі кошти, прекрасні перспективи,  депутати ігнорують тим , чого в інших громад не вистачає.
            Кожен депутат повинен зрозуміти, що він прийшов служити народу, а не займатися політико..
             Минулого року  ми виступили з пропозицією  щодо об’єднання  сільських рад  на обласному рівні і  отримали  відповідну  підтримку.

             Хотілось би , щоб  питання  об’єднання  територіальної громади вирішили ми самі , а не хтось інший  за нас вирішував.
 

Дохідна частина об’єднаної громади  становитиме – 15.5 млн.
Видаткова частина становитеме -5,1 млн.
Залишок коштів на розвиток громади   становитеме  - 10.4 млн.


Дохідна частина   розділятиметься:
60 % - в сільській громаді;
25% - в обласний бюджет;
15% - в державний  бюджет.

       Два перші роки  у створену  громаду будуть поступати    інфраструктурна субвенція на кожного  жителя.

Розподіл субвенції  по селах:
Село Княжолука – 3,5 млн.
Село Тяпче –           2,5 млн.
Село Гошів -            2.4 млн.
Село Гериня –        1,6 млн.
 

       Також наголосив, що дохідна частина збільшується за рахунок  податку.
Термін  підготовки об’єднання громад  займе час до червня місяця 2017 року. Також  наша група   сільських голів вивчає процедуру  підготовки та проведення  процесу  реформувань органів місцевого  самоврядування. Ведемо співпрацю з  громадами, які вже пройшли ці реформування.

Пенгрин Михайло Васильович – директор Княжолуцької ЗОШ І-ІІІ ст., житель села сказав, що вважає , що ця  створена громада  не зможе себе фінансувати. Коштів вищеназваних не буде вистачати для виживання.

Бабінчук Марія Ярославівнажителька села  виступила з питанням: “Де буде знаходитись центр громади?”
Віктор Зіновійович Макара - сільський голова Геринської сільської ради :     -- Де буде центр громади буде вирішуватись самими громадами.
Мальон Віктор Васильович сільський голова Княжолуцької сільської ради, наголосив , що питання децентралізації органів територіальних громад, це є одне з першочергових  завдань  як органів місцевої влади так і громади в цілому. Обє”днання територіальних громад -  це передача значних повноважень та бюджетів від державних органів органам місцевого самоврядування. Щоб мали більше повноважень  ті  органи місцевого самоврядування, які ближче до людей і де їх можна  найшвидше реалізувати.

Винник Валентина Андріївна – жителька села  сказала, що вважає , що  серед  сіл , які планують обє”днати  центр громади пасує в селі Княжолука.
Ярослав Савка – отець УГКЦ Дмитрія сказав, що  ми українці і повинні бути свідомими,  не  продавати свою душу. Адже гроші не є сенсом життя.
 -- Я постійно наголошую парафіянам  за підкуп, бо потім втрачає людина на багато більше.
-- В громаді села Княжолука є все  для нормального розвитку місцевої  громади. І керівники установ працюють на високому рівні.
Я особисто не знав, що тут в сільській раді такі проблеми і немає добра.  Якщо  хтось  із нас вирішив  бути депутатом, то потрібно виконувати  ті завдання, які покладено  на нього.  А якщо ні, то потрібно скласти повноваження і дати можливість тим, хто цього бажає.
   Потрібно кожному  працювати на славу  Божу. Потрібно  працювати так, щоб була користь ближньому . А також вважаю, що краще працювати в  меншій громаді, бо менші потреби, у великій громаді  можна загубитися,
 --зауважив Ярослав Савка – отець УГКЦ Дмитрія.


                  Олександр Тарасович Питлик  - сільський голова Тяпчанської сільської   Ради: Cьогодні залежить все від нас,а саме від громад ,   як ми   вирішимо, таким буде наше майбутнє. Сьогодні більшість територіальних громад , маючи право вирішувати питання місцевого значення ,неспроможні їх виконувати через брак коштів та відсутність інфраструктури, тобто відсутність будівель, доріг, споруд, через що частина питань місцевого значення не виконується.”

Іван Іванович Проців – секретар сільської ради , житель села: Ми повинні поставити перед собою  ціль і мету – як буде краще. Можливо хтось хоче , щоб  життя  продовжувати  в  такій системі яка є, а може потрібно все змінити. І дійсно, хіба керівництво районне чує  керівників низових ланок? Мабуть що ні. Підеш в лікарню – все платно, підеш в інші структурні підрозділи -  карточку отримаєш  стати в чергу і так далі.    
      Децентралізація місцевого самоврядування є, передусім,  забезпечення його спроможності, самостійності за рахунок власних ресурсів вирішувати питання місцевого значення. Тобто про наділення територіальних громад більшими ресурсами та про необхідність їх внутрішніх резервів .                                            
             Ми, низові ланки, не маємо жодного впливу на  районне керівництво. То ж давайте вчитися самим керувати . Хіба це погано, коли об’єднана громада  має пряме підпорядкування  області. Вона  отримує інвестиції, є розпорядником коштів. Дивно що звучало питання А як не буде інвестицій, яке буде  фінансування далі?”  Нам потрібно розраховувати на себе , а не на колегу. Маючи такі землі, підприємства, організації, нафтові родовища, водний ресурс  і рахувати себе незабезпеченими це не правильно.                                                                                          
             Обєднана громада повинна знати  за кожен гривень де він лежить. Адже на сьогоднішній день  нашими землями користуються всі , а віддачі немає. Лінії газопроводів, електропередач, зв’язку, водопостачання, нафтові свердловини  та інше  , хіба це не наше багатство? А біда в тому  , що на сьогоднішній день ніхто із них не платить  за користування до місцевого бюджету.
              Маючи свою територіальну громаду , ми будемо мати свої робочі місця в різних сферах обслуговування громади. В нас є великий  кадровий резерву селі та біда, що ми не можемо їм дати роботу, тож потрібно задуматись  над цим.
              Вийшов з пропозицією , щоб створити центр територіальної громади в селі Княжолука. Адже  враховуючи реформи в освіті наша школа одна із шкіл лишається середньою. Школа розрахована на 600 учнівських місць. Наша школа європейського зразку.  Виготовлено документацію на будівництво другого адміністративного корпусу. Сучасна сільська бібліотека, яка оснащена трьома комп”ютерами. Двохповерхове  приміщення адмінбудинку сільської ради  із санвузлом  та водопроводом.
                По кількості населення – 3350 чол.  село Княжолука  займає перше місце в районі.
  Обговоривши питання децентралізації  органів місцевого самоврядування, сільська  громада    вирішила :    
 Сільському голові Віктору Мальону проводити відповідну    роботу щодо підготовки   об’єднання територіальної громади сіл Гериня, Гошів, Тяпче, Княжолука, а також створити  робочу групу із відповідних фахівців територіальної громади  з питань  об’єднання  .
          Пропозицію  громади села Княжолука ,  сільським громадам сіл Гериня,
      Тяпче, Гошів   з визначенням центру об’єднаної територіальної громади  в
             селі Княжолука взяти  за основу.


             Іван Проців.

4 коментарі:

  1. Об’єднана громада повинна знати за кожен гривень де він лежить!!!!!Пане Проців не гривень а гривню!!!Гривня жіночого відмінку виправте будь ласка.

    ВідповістиВидалити
  2. 20 чоловік на зборах-це громада,у вас якась не правильна уява про кількість людей у селі.,і взагалі там половина людей не являються корінними жителями села,то про яку громаду може іти річ

    ВідповістиВидалити
  3. Коли почався майдан ви не дуже хотіли змін,що сталось?тепер забажали "щось " міняти

    ВідповістиВидалити
  4. У тому що депутати не можуть порозумітися між собою винні дві сторони конфлікту і вибори депутатів на окремих округах проблеми не вирішать потрібно переобирати депутатів по усіх округах. Всі депутати повинні розуміти чому вони там. У кожного своя правда, тому громада повинна триматися разом та вимагати від депутатів виконання обовязків. І Іван Проців також має іти на перевибори, досить маніпулювати людьми.

    ВідповістиВидалити