вівторок, 19 січня 2016 р.

Водохрещення .



    Напереддень  до Водохрещення прихожани села Княжолука,   храму  Святої Мучениці Параскеви-П’ятниці  УПЦ  КП, готують  доступне місце на березі річки Свіча, яке прикрашають  ялинками  із  святковими  прикрасами,  а  між ними  будують дерев’яний місток для доступу  на освячення водиці.


   19 січня  - це  один день  із  Різдвяних свят, коли  щорічно всі жителі села  збираються на березі річки Свіча. На Водохреща з опівночі до опівночі , вода набуває цілющих  властивостей і зберігає їх протягом року , лікуючи  всі хвороби. Саме в цей день  отець Михайло Довжанський   освячує  у річці воду. Ця  вода вважається своєрідним  спасінням  від багатьох недуг. Водиця  не  псується і може зберігатися протягом року. Вважається , що вона набирає цілющих властивостей в день Господнього Хрещення,  коли проводиться  Богослужіння та занурювання хреста у водицю.

    Одне з найбільших  свят християнства – Хрещення Господнє. Перед виходом  на проповідь, на 30 році свого життя , Ісус прийшов на ріку  Йордан, де Іван Хреститель проповідував покаяння у гріхах, хрестив народ, і зажадав, щоб той хрестив Його.

Обряд освячення води виник давно  і  християни села Княжолука  за  традицією  щорічно проводять 19 січня хресну ходу до водохрещення  річки Свіча, а після  масове купання в ній.




Іван Проців

Немає коментарів:

Дописати коментар