неділю, 10 січня 2016 р.

На Різдвяні Свята.


  


    Щорічно  шостого січня напередодні Різдва – «Святвечір», який являється  часом минулого творіння іншого вимріяного буття. Саме з тих пір  і по сьогодні в цей день   господар до своєї  господи   урочисто   вносить сніп  з колоссям  і ставить його на  покуті – на врожай і багатство . І панує в цей вечір  кутя – головна обрядова страва. Як удасться кутя – буде добро і щастя.

  А ось і Свято Різдва – найкрасивіше зимове свято. І прийшло в кожну оселю морозної ночі в годину поза  опівнічної  храмової служби в сяйві запалених свічок, у світлі  небесних зірок та дзвінкому  співі церковного хору. Після закінчення  Різдвяного Богослужіння  голосні  звуки колядників  , що славословлять  Бога, як ангельський  глас, наповнили торжеством  Всесвіт. На землі панує мир , серця сповнюються доброю  волею, а небо і земля   славлять Різдво Христове. Цього ж дня для  всього християнського  світу  сталася велика новина – народження Ісуса  Христа  у  Вифлеємі . І всі ми переконані , що Ісус Христос  був посланий Богом Отцем на землю задля  проповіді  доброї новини , оздоровлення й зцілення немічних й недужих  душею й тілом, спокутування й прощення гріхів  та спасіння людства.

  Майже в кожній оселі  встановлена вічнозелена прикрашена ялинка , яка є символом  вічного світу , щастя і радості , що прийшли разом  із Христом. Її гілки прикрашені
різнобарвними кулями, фігурками співаючих ангелів, пастухів з маленькими баранчиками, сніжинками , сріблястим дощиком,  ліхтарями   та солодощами.

     Колядували окремо дорослі і діти. Хлопчики  ходили в різдвяному  одязі  із  «звіздою», яка прикрашена  кольоровим папером , стрічками, у середині  «звізди»  - образок «народження Хреста» підсвічений ліхтариком. Всі  колядували під вікнами і в хату заходили тільки хлопчики, вони  вінчували  і    прославляли Різдво Христове. Дівчата  одягались в народний одяг,  тобто вишиванку, спідницю, чоботи , а   різнобарвні великі  хустки  із френзелями прикрашали їхні голівки. . Також з колядками в кожній оселі побували церковні колядники.
     Свято Різдва відзначилося  справами добродійності .У кожній хаті  чекали частування чи гроші. Неприйняття  колядників вважається великим гріхом. Протягом всіх Різдвяних Свят  жителі села  вітатимуться   один до одного : «Христос народився – Славімо Його».


   Іван Проців

Немає коментарів:

Дописати коментар