понеділок, 12 січня 2015 р.

Колядували разом.

    

 04 січня 2015 року на  Прикарпаття в Івано-Франівську область прибув  потяг  з учнівською молоддю шкіл м. Миколаєва. Від них на територію села Княжолука  прибули  на чолі Ніжніковської Катерини Євгенівни – вчителя англійської мови, , голови Миколаївської обласної організації  «Українська платформа «Собор» 
 - ліцеїсти  Богдан Дмитро Сергійович, Ковальов Владислав Сергійович, Шевченко Максим Олександрович;
- учні 25 школи  Просянкіна  Олександра Віталіївна, Каракай Вікторія Вікторівна.
      Сільський голова Ігор Беляк та директор Княжолуцької ЗОШ І-ІІІ ст.. Михайло Пенгрин подбали про місце проживання гостей на території сільської ради.
      Саме в  Різдвяні свята  вони перебували в родинах педагогів школи Ольги Дмитрівни Льохерт, Галини Тарасівни Галій, заступника сільського голови Івана Івановича Проціва, спеціаліста сільської ради Оксани Василівни Юнко.
       В день Святої Вечері за традицією вони скуштували кутю, дванадцять пісних страв  та побачили, як заносять в оселю  солом’яного  дідуха, щоб в новому році  родина вся щасливою була, щоб хліб родився, щоб рід завжди гордився, щоб ніколи не хворіли  і в житті раділи, щоб Україна процвітала і свій народ весь об’єднала.
Ще споконвіку існує в нашому селі  гарний звичай  бажати один одному і господарям  щастя , здоровя, многа літ, усіх статків   в оселі і родині. 
     В Різдво Христове колядували діти, дорослі, парубки та дівчата,  вертеп дитячий  та дорослий, церковна коляда, а під вечір газди. Але першими  оповісниками народження Христа  в різдвяному обряді були діти, які збиралися групами і обходили оселі, співаючи колядки та вінчівки.І в кожній хаті відчувалося  святкове тепло і людям ставало легко та приємно на душі. Адже коляду чекали з нетерпінням і щедро віддячувалися грішми.
       Районна державна адміністрація, ввідділ освіти подбали  про  можливість побувати в місцевих  храмах  УПЦ КП та УГКЦ, Гошівському монастирі та храмах інших міст та сіл району, музеях Івана-Франка та «Бойківщина», школах,сільських бібліотеках та підприємствах району. Брали участь  з місцевими учнями та жителями села в колядках. Ознайомлювалися з місцевими традиціями  та інфраструктурою Прикарпатського краю.
        В ніч з 9 на 10 січня,  гості відправлялися  на свою батьківщину. Та важко було їм  розлучатися з родинами в яких  проживали і святкували . Були , як  в рідному домі, та час промайнув дуже швидко. Адже на них чекають батьки і рідна домівка..










Немає коментарів:

Дописати коментар