вівторок, 9 травня 2017 р.

День пам’яті та примирення. День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

                                 


   Ці святкові дні  займають особливо  важливе  велике значення для кожного жителя села Княжолука.   Сьогодні  керівники  освітнього та культурних закладів спільно з  органом місцевого самоврядування  та сільським духовенством провели урочистість біля Обеліска.    
         Отець Олег Богданович Фесняк  храму Святої Мучениці Параскеви – П’ятниці УПЦ КП  відправив Молебень біля Обеліска  разом з церковним хором . Після, в своїй промові   наголосив, що  День пам’яті та примирення, це пам’ятний день в Україні, який відзначають 8 травня. Саме це свято  відзначається в річницю  капітуляції нацистської  Німеччини. Ця подія є символом перемоги над нацизмом. І це свято є гідним  вшанування подвигу українського народу та його внеску у перемогу Антигітлерівської коаліції у Другій  світовій війні та поваги до усіх  борців проти нацизму. День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні- це державне свято в Україні 9 травня . І тільки завдяки змінам у законодавстві  України, не дозволено використовувати  радянську  символіку, а також термін «Велика Вітчизняна війна».


                 В присутніх,  під час святкової програми, на грудях майоріли значки – квітка червоного маку, саме це і є символом  відзначення пам’ятних днів Другої світової війни. Також ця квітка є символом  пам’яті жертв  Першої світової війни та жертв усіх  військових та цивільних збройних конфліктів, починаючи з 1914 року.
                  Присутні вшанували пам'ять героїв війни хвилиною мовчання.
                   Учні школи   вклали не абияку любов  до в’язання смерекової гірлянди  в  знак  памяті  вшанування  героїв війни . В своїх віршованих виступах  згадували всіх тих, хто віддав своє життя за долю України,  за майбутнє нового покоління..


                    Директор загальноосвітньої Княжолуцької   школи  І-ІІІ ст. Михайло Васильович Пенгрин в своїй  промові наголосив, що  Друга світова війна у всьому світі  забрала  життя  понад 50 мільйонів  людей, серед них і наші односельчани.  А людські втрати України від війни, враховуючи вбитих, померлих, жертв в концтаборах, депортованих, , евакуйованих, тих, хто відійшов із німцями, становить до 14 мільйонів осіб.



                 Сільський голова  Віктор Васильович Мальон на завершення святкової програми  подякував присутнім за їх небайдуже ставлення до  подій,  які навічно закарбувалися  в памяті кожного із присутніх  до подій  страшної  війни, яка принесла велике горе і нещастя  в наші родини. Сьогоднішнє свято – час вибудовування свого бачення Другої світової війни, вшанування  жертв цієї війни не по- радянськи . Але ми повинні зрозуміти,  що сьогодні час нелегкий . Події на  сході України прискорюють  розуміння   кожного українця. Коли  російські  імперські реваншисти  вже забули  гіркі уроки війни і продовжують розпалювати  її у самому  центрі Європи, коли Україна знову опинилася у вогні, переживаючи за своїх побратимів, вирішального значення набуває загальнонаціональне єднання українського суспільства заради  своєї перемоги та майбутнього України у складі Європи.



В боях кривавих.
В боях за Україну Ви вмирали,
Та  роки   тяжко пробігали,
А Вас і  досі  всіх не розшукали.
Могили по світу поклали.

В лісах й  полях  могили  зберігають,
Похованих у них  навічно пам’ятають .

Десятки літ повз пробігають,
Як відгримів той бій кривавий.

Ми  памятаємо  про Вас герої,
За що  так   часто молимося Богу.
За Вас , за вашу Перемогу ,
За Україну , за її долю.

Автор Іван Прооців

 Сільський голова Віктор Мальон  побував   у ветеранів  війни  Василишина  Михайла Васильовича та  Кур'яти Віри Георгіївни  і привітав їх  з Днем памяті та примирення з Днем перемоги  над нацизмом  у Другій світовій війні.





Іван Прооців

Немає коментарів:

Дописати коментар