неділю, 20 вересня 2015 р.

Любов до родинного краю.














     
                                                  
    Вже на дворі  дні осінні  закружляли, листя в золотистий колір  фарбували, а в  село  Княжолуку  на батьківські  пороги  із далекої дороги,     з Німеччини  син, онук засновника водяного  млина  Олівер Мосман  - 1975 р.н.    (OLIVER  MOSMANN)  з делегацією  поспішали.    
       Батько Олівера походив із багатодітної сім’ї , яка  проживала в с. Княжолука і налічувала  18 дітей, з  яких   доcягли   повноліття  тільки  дев’ятеро . Водяний млин його дід почав будувати в 1913 році , а в 1922 році вже  був задіяний до роботи.        
    І ось  16 вересня  2015  року Олівер  вже на порозі  своїх предків .  Спочатку вони завітали  в приміщення адмінбудинку  сільської ради до органу місцевого самоврядування  та приміщення сільської бібліотеки . Тут вони отримали не  аби - яку інформацію  щодо історії села  та  його соціально-економічного   розвитку. Чим вони були  дуже  вражені, що з 1998 року , коли вони тут були, село дуже змінилося і розбудувалося. І твердили, що село змінюється, стає більшим і красивішим. У свою чергу  княжолучани   зазначили , що раді іноземним гостям завжди. І дуже раді їм за ту любов  до батьківських  порогів, що залишились  ними на  землях неньки України. І надалі  сільська громада сподівається, що цей досвід переймуть всі, кому не байдужа історія   родинного коріння.  Під час відвідування  порогів шкільних буднів Олівером,  учні школи зустріли  його  в  українському національному одязі з хлібом і сіллю на вишитому рушнику,  вшанували його приїзд .  Педагог Надія Масілій  разом з учнями та  директором школи Михайлом Пенгрином  провели зустріч  з гостями серед шкільного подвір’я, а  педагог  німецької  мови Феня Миклаївна Смолій  в колі гостей, учнів і всіх присутніх  перекладала  розмови гостей  та  всі запитання присутніх.  Безмежно і приємно  вразило гостей, що учні школи вітали їх  на німецькій та українській мові. Феня Миколаївна  донесла до гостей про успішність нашої школи, про методику  вивчення учнями іноземної мови, а також провела хвилини зустрічі в класі німецької мови. А на завершення зустрічі  Олівер вручив в подарунок  директору школи М.Пенгрину для учнів  футбольний м’яч  з його ж  автографом .  На згадку про час перебування  його  в Княжолуці він отримав  від автора Івана Проціва  книжку  «Стежками минулого», чотири відеодиски з піснями місцевого  народного аматорського  фольклорно-етнографічного колективу «Барви Прикарпаття»  та  книжку від автора Михайла Пенгрина  «Історія села».      
     Він  цікавився, як  використовуються  учнями посібники з німецької мови,  халати  для працівників  кухні  та  кошти для  приведення в належний  вигляд приміщення млина  (історична пам’ятка )  гр. Яциняком Богданом Миколайовичем  за вручені  його  батьком  паном Мосманом  в 1998 році. Олівер зустрівся з власником  водяного млина  Мосмана  громадянином  Б.Яциняком. Разом з делегацією  він побував  в приміщенні млина  та кімнатах проживання його родини, де зробили  відеозйомки стану історичної споруди.                                                        
      Зарубіжні  гості  приємно вражені  гостинністю та щедрістю  громади  села. Про це вони розповідали в ході  розмови  під  час відвідування  історичних місць села.   























                                                                                                
Іван Проців

Немає коментарів:

Дописати коментар