середу, 19 серпня 2015 р.

Преображеня Господнього.









           Преображення Господнього -  це одне з народних свят  словян,  яке  відоме  ще з давньоруських часів. В цей  святковий  день в храмах  Святої Мучениці Параскеви-П’ятниці  УПЦ КП  отець  Михайло Довжанський  та Дмитрія УГКЦ  отець Ярослав Савка  села Княжолука,   провели богослужіння  за древнім  церковним звичаєм , куди прийшли  з причепуреними кошиками парафіяни,  щоб освятити  груші, яблука,  мед та жмути  зібраного колосся жита, пшениці.  Також пройшло благословення  принесених плодів та  утвердження думки  про те, що все від людини до рослини - повинно бути присвячене Богу як Його творінню.
           Після богослужіння отець  Михайло Довжанський  відвідав  Долинський табір «Дружба» разом з народним   аматорським  фольклорно-етнографічним  колективом   «Барви Прикарпаття». В процесі  богослужіння та освячення фруктів  співали духовні  пісні, а після  у виконанні Марії Надіївської звучали українські естрадні пісні. На закінчення отець та директор  санаторію Михайло Гродзіцький привітали   всіх присутніх  з  першим осіннім святом Спаса.
       День  19 серпня   вважається, що дозрівання плодів в кінці літа – це своєрідна нагорода за цілий рік важкої праці і,  освячуючи їх в цей  день Преображення, також  освячуються всі земні труди Божою благодаттю. Саме в цей день яблуками та іншими плодами  в домівках  прикрашають столи та готують  різні овочеві страви, а поряд ставлять різні фруктові салати  і напої, пригощаючи  ними близьких і рідних.  Відкусивши  перший шматок  освяченого  яблука слід задумати бажання і воно обов’язково збудеться, адже в цей день яблука  набирають чарівної сили. А щоб родина була дружня й здорова , треба  розділити одне освячене яблуко рівномірно на всіх членів сімї . Це одне із свят присвячене збору врожаю і є однією з найважливіших  християнських  пам’ятних дат.







Іван Проців

Немає коментарів:

Дописати коментар