неділю, 15 жовтня 2017 р.

День Захисника України та 75-ої річниці утворення Української Повстанської Армії



         14 жовтня  2017 року в селі Княжолука , що на Прикарпатті   після Богослужіння в храмі Святої Мучениці Параскеви – П’ятниці Української Православної Церкви Київського Патріархату  отець Олег Фесняк спільно з прихожанами  вийшли з корогвами  до могили  Січових стрільців та  пам’ятного знаку  Небесної сотні  для відправлення Панахиди  , відзначення  Дня Захисника України та 75-ої річниці утворення Української Повстанської Армії.


          Після відправлення Панахиди отець Олег наголосив , що сьогодні  дуже важливий день в українського народу. День Захисника України  - свято,  що відзначається в Україні 14 жовтня у день  Святої Покрови Пресвятої Богородиці ,водночас з Днем Українського козацтва.


         Українська Повстанська Армія  – це  військово - політичне  формування, що діяло в Україні протягом 1942-01953 років. Саме в жовтні 1942 року  в результаті об’єднання  окремих відділів  Української  національної самооборони, січових військових формувань ОУН була створена УПА.


           В давнину на Покрову  запорізькі козаки  вирушали на зимівлю по своїх домівках.  На  Січі залишалась тільки стала  залога із січовиків, які крім зброї нічого не мали. В ті часи основним календарем, були церковні свята – то і є козацьке свято на Покрову.


           Українська Повстанська Армія , яка постала в час другої світової війни  на Заході України проти гітлерівської  і більшовицької  окупації  українських земель, обрала свято Покрови за день Зброї, віддавшись під опіку  святої Богородиці.

           Свято Покрова – свято не тільки  народне  і  релігійне, а й національне.
           Сьогодні всі  віруючі православної та греко-католицької церкви  відзначають  одне  із багатомільйонних  церковних свят року – Покрову Присвятої  Богородиці.


           Отець Олег згадав  тих , хто загинув   на Майдані,  Криму, в східному регіоні Донецької та Луганської областей, всіх   тих, хто і надалі  продовжує  охороняти  незалежність  території українських земель від російського агресора.




Іван Проців.

Немає коментарів:

Дописати коментар